Ranomafana
Door: ME
12 Augustus 2019 | Madagascar, Ranomafana
We werden weer wakker gemaakt door de Madagascar Hoopoe. Een prachtige vogel, die stipt vanaf 6:30 in de vensterbank van de kamer komt zitten en tegen de ramen tikt met z’n snavel. En dat houdt hij het grootste deel van de dag vol.
Doel van vandaag is Ranomafana, ongeveer 200 km rijden. Het eerste stuk door de wijnvelden, waar de Madagascar wijn gemaakt wordt. We rijden steeds verder de bergen in, langs prachtige rijstvelden in terrasvorm. Hier zijn we meer van dat soort terrassen dan we op Bali gezien hebben. In deze tijd van het jaar zijn ze echter gevuld met water en modder. Voor de mooie groene velden moet je een paar maanden later komen. Het is nu duidelijk winter: meeste bomen hebben geen blad, koele nachten (slaapt wel zo lekker) en overdag tussen de 25 en 30 graden.
Hoe verder we de bergen inkomen hoe donkerder de lucht wordt. En zowaar we krijgen onze eerste regenbui over ons heen en inmiddels is het ook aanmerkelijk kouder. Wij begrijpen nu waarom Smile vanmorgen een lange broek aan had i.p.v. de gebruikelijke korte broek (nog steeds elke dag een schone broek en t-shirt...hij heeft meer kleding mee dan wij zelf). Langs de weg wat kraampjes met raffia producten en overal zie je langs het water de bakstenen productie. Met de hand stenen maken uit de klei, daarna hoog opstapelen tot een blok, waarna het afgedekt wordt en er een vuur onder gestookt wordt om de stenen te bakken.
De route die we rijden volgt de RN7, de ‘grote’ weg vanaf Tana naar het zuiden. Grote tussen aanhalingstekens, aangezien dit wel de hoofdweg van het land is, maar het betreft slechts een smalle 2 baans weg vol met gaten en kuilen.
Wij zijn nu aangekomen aan de oostkant van de bergketen die dwars over Madagascar loopt. Het landschap is hier volledig anders: van de droge savanne gaan we nu naar de groene en natte bossen. Ranomafana staat er om bekend dat het er meer dan 200 dagen per jaar regent (daarom is het zo mooi groen) en vandaag is een van die dagen. Rond de lunch komen we er aan, in een hele vieze miezer regen. Een paar paraplu’s geregeld en over de markt gelopen. De kleding hangt hier gewoon in de regen en wordt dan zelfs nog verkocht ook. Gelukkig wordt het later in de middag weer droog. We lopen wat door het dorpje, even kijken bij de thermaal baden (hete bronnen), maar is daar veel te druk. We komen nog een lokaal varkenstransport tegen: 2 levende varkens vastgebonden op het dak van een busje. Aan diervriendelijk vervoer doen ze hier niet (foto te vinden op Polarsteps). Rest van de middag lekker zitten lezen op de veranda van onze bungalow aan de rivier.
12/08/2019 Ranomafana National Parc
Het is droog!!! Hier hadden we op gehoopt. We gaan met een gids en dieren spotter het natuurgebied in. Eerst een uur gelopen door het bos/jungle, maar zien niet weg veel. Alleen planten, varens, bamboe en een paar hagedissen. Maar daar komen we niet voor. Doel van vandaag zijn de lemuren, waarvan er hier 12 verschillende (7 dag, 5 nacht). Maar na een uur heeft onze spotter de eerste groep Grijze Bamboo Lemuren gevonden en vlak daarna het grote doel van vandaag: de Golden Bamboo Lemuur. Deze komt alleen voor in Ranomafana en is pas in 1985 ontdekt. Prachtig mooie beesten. Onze spotter doet goed haar best en we komen nog 4 andere soorten lemuren tegen. We moeten hiervoor wel aardig klauteren door het bos,ze houdt zich niet erg aan de paden. Maar het resultaat was er wel. Van de 7 soorten die overdag actief zijn, hebben we er 6 gezien.
Ondertussen ook nog wat bijzondere insecten, planten en zelfs een Leaf Gecko gezien. Een gecko die er uit ziet als een gedroogd blaadje, als leek volkomen onzichtbaar.
Uiteindelijk een prachtige tocht geweest en alles gezien wat we wilden zien.
12 Augustus 2019 - 12:03
Caroline:
Wat een geweldige reis zijn jullie aan het maken! En jullie krijgen ook nog eens waar voor je geld!!