17/8/2016 Karinga
Door: ME
17 Augustus 2016 | Zuid Sudan, Kidepo
We slapen op het terrein van de enige lodge in Karinga: Buffalo Base. Uitslapen gaat niet echt lukken. De zon zorgt er wel voor dat je niet te lang in je tent blijft liggen. De nachten zijn echter aangenaam, rond de 20 graden (we zitten op 1600 m hoogte). Prima slapen dus, maar zodra de zon er is, gaat de temperatuur hard omhoog.
Na het ontbijt gaan we met een gids op stap, richting de dorpjes in de buurt. Hier komen nauwelijks blanken, je hoort de mensen mzungu roepen als we er aan komen en soms rennen de kinderen zelfs weg. Maar meestal vinden ze het heel interessant en binnen de kortste keren hebben we een enorme sliert met kinderen achter ons aan lopen. In het dorpje zie je bijna alleen maar kinderen, de ouders zijn aan het werk en de grotere kinderen letten op de kleintjes. Het is ongelofelijk als je ziet hoe de mensen hier leven. Of je honderden (duizenden) jaren terug in de tijd bent. Huizen (of beter: hutten) van takken, modder en gras, maar wel keurig netjes. Koken op een vuurtje, geen water, geen elektriciteit, malen van mais/graan wordt met de hand gedaan op een grote rots. Probleem is dat een groot deel van het mais omgezet wordt in drank. Vermalen mais en gist in een ton, dag laten staan en dan komt een (hele smerige) alcoholische brij uit. En dat drinken/eten velen de hele dag... Je ziet wel overal zakjes rondslingeren van het World Food Program. Als je mensen vraagt waar het eten vandaan komt, is een veel gehoord antwoord 'van boven'. Oftewel de voedsel droppings door de diverse hulporganisaties. Gaat hier volgens mij iets niet helemaal goed...
Indrukwekkend om te zien hoe de mensen hier leven, niet voor te stellen als je dit wil gaan vergelijken hoe wij leven. Enige is dat de mensen zich daar nauwelijks bewust van zijn. Er is geen tv, krant, radio etc, dus ook weinig nieuws uit de rest van de wereld. Men is bezig met eten verbouwen, eten voorbereiden, eten maken en water halen.
De middag hebben we weinig gedaan, relaxen op de campsite, schuilen voor een enorme regenbui (koelt wel lekker af) en 's avonds 30-seconds spelen.