Kidepo NP - Reisverslag uit Kidepo, Zuid Sudan van endendijk - WaarBenJij.nu Kidepo NP - Reisverslag uit Kidepo, Zuid Sudan van endendijk - WaarBenJij.nu

Kidepo NP

Door: ME

Blijf op de hoogte en volg

16 Augustus 2016 | Zuid Sudan, Kidepo

15/8/2016 Kidepo NP
We gaan vandaag verder naar het noorden, naar Kidepo Valley National Park. De route gaat weer via een dirt road, door een onbeschrijfelijk mooi landschap. Langs manyatta's, kuddes geiten en koeien, mooie landschappen en vergezichten. Gelukkig is het droog vandaag en is de weg goed te bereiden. Bij regen zal dit een rampzalige route zijn. We komen onderweg een Karamojong veemarkt tegen, maar eigenlijk zijn we wat te laat. De handel is al afgelopen, nu is het vooral samen drinken. In een dorpje onze gebruikelijke lunch langs de weg genoten: rolex. De jongens hebben een zak met ballonnen uitgedeeld aan de kinderen. Is altijd weer een spektakel, vooral om te zorgen dat het een beetje eerlijk verdeeld wordt. Rond 14:30 zijn we aangekomen bij Kidepo NP, langs wat wolken met tse-tse vliegen, rijden we het park binnen. Het aantal dieren valt hier wel mee, maar het landschap is onovertroffen. Het National Park ligt in een dal tussen de de bergen. Rondom je heen zie je bergen, zelf rijden we in een savanne landschap. Echter deze keer wel erg groen en met hoog gras, door de regen van de afgelopen tijd. Maar nu is het prachtig (warm) weer.
We komen een grote groep olifanten tegen, lopen vlak langs en op de paden waar we rijden. We hebben net een groep gepasseerd en daar komt de volgende al weer...alleen daar zitten wat jonge mannetjes in die wat opgefokt zijn. Komen luid trompetterend en met de oren klapperend op ons af. Wegwezen dus... Voel je je toch wel klein in je auto. Amper daar vandaan, moeten we door een stuk moeras...en ja hoor...ik kom vast te zitten. Lekker moment. Uitstappen, wielen in de lock zetten, in 4wd zetten, en proberen los te komen. Na een paar pogingen lukt dat gelukkig. We rijden verder door het NP, komen nog een enorme kudde met buffels tegen (duizenden) en gaan dan richting onze campsite. We slapen in het park, op een heuvel. Aan hekken doen ze hier niet, gewoon midden in het park, alleen een aangewezen plek waar je mag blijven. Er komt alleen 's nachts een (gewapende) ranger naar ons toe, om ons te bewaken/beschermen.
We genieten van de zonsondergang tijdens het eten, stoken daarna een enorm kampvuur op en al snel komt de ranger. Hij stookt het vuur alleen verder op. Opeens richt hij een zaklamp richting de bush. Zien een dik-dik redelijk dichtbij en een jakhals nog dichter bij.
Als wij gaan slapen, zorgt hij voor het vuur en onze verdere veiligheid.

16/8/2016 Nog meer olifanten
De nacht hebben we zonder ongewenst bezoek doorgebracht. Onze ranger heeft ons goed bewaakt. Had in de verte wel een leeuw zien lopen, jammer genoeg ons niet wakker gemaakt
Aangezien we midden op een heuvel staan, hebben we een subliem mooi uitzicht rondom. Tijdens het ontbijt (koffie en brood met gebakken eieren, ons standaard ontbijt de afgelopen tijd) hebben we genoten van het prachtige uitzicht. We zien al de nodige dieren op afstand, maar we gaan zo het park in en dan zien we ze van (zeer) dichtbij. Frank brengt eerst de ranger weg en dan gaan we zelf op stap. Via allerlei kleine paadjes gaan we het gebied in, al snel komen we de eerste dieren tegen: hartenbeesten, warthogs, zebra's en buffels. En hoe verder we rijden, hoe me we er tegen komen. Met name buffels komen in enorme aantallen voor. Volgens de ranger een kudde van 5000-6000 dieren! Maar ook hele grote groepen met hartenbeesten. We rijden door naar een klein meertje, bedoeling is om daar even de benen te strekken. Maar daar zien we toch maar vanaf: aan de oever van het meer liggen een paar leeuwen te relaxen.
Hierna gaan we dieper het park in, op zoek naar de giraffes die we vanaf onze kampeerplek gezien hebben. Via een paar aardige modderige moeras stukken, komen we bij een heuvel waar 15 giraffes lopen. Magnifiek gezicht. We gaan weer rijden en komen wederom zeer grote groepen buffels tegen en een groep olifanten. En nog een groep olifanten. En nog een groep. En nog een groep. Er zitten hier enorme aantallen olifanten, met heel veel jongen. En dat is nu direct het probleem, de groepen zijn niet erg vriendelijk. Reageren erg opgefokt op de auto's. Zodra je in de buurt komt, gaan ze dreigen. En dan zijn ze wel heel groot...zeker als het er ook zoveel zijn. We willen dit stuk verlaten, maar dan staat er een groep olifanten midden op de weg. Ook deze reageren weer agressief. We besluiten rechtsomkeert te maken, eerst een stuk achteruit en dan op een erg smal stuk keren. En dan staat er weer een groep olifanten op de weg... Weer de auto's stilgezet en maar wachten tot de weg weer vrij is.
Hierna richting uitgang gereden, weer een heleboel buffels gezien, veel in modderpoelen vlak langs de weg.
Eenmaal het park uit, zijn we eerst maar ergens gestopt om een rolex te eten. Daarna naar onze campsite, deze zit in hetzelfde dorp net buiten Kidepo NP.

• 16 Augustus 2016 - 22:07

Margreet Le Clercq:

Dat was weer een spannend tochtje door het park met de olifanten op de weg.
    Gezellig om te lezen, een prachtige reis maken jullie, bijzonder om dit op afstand mee te mogen maken.
    Geniet nog de komende dagen!

• 18 Augustus 2016 - 12:43

Anja:

Spannend deze! Lekker de adrenaline door je lijf voelen lijkt me. Maar wat een onvergetelijke ervaring.