Kalahari en Fish River Canyon
Door: ME
09 Juli 2015 | Namibië, Windhoek
Het land overtreft al onze verwachtingen, wat is het hier prachtig!
05/07/2015 Kalahari
Na het ontbijt eerst nog even naar de supermarkt om vlees te halen voor de BBQ vanavond. In de auto hebben we een prima koelkast (op een aparte accu!). Het is een rit van 270 km naar het zuiden, via Rehoboth richting de Kalahari. Onderweg zien we het landschap veranderen, rondom Windhoek nog regelmatig wat bomen, daarna wordt het steeds kaler en het zand steeds roder. Het eerste wild wordt gespot, apen, springbokken, struisvogel, eekhoorn, spiesbokken etc.
Onderweg gestopt om koffie te drinken op een unieke plaats: op de Steenbokskeerkring.
Er is niets te zien, alleen een enorm uitgestrekt gebied waar een bordje staat dat hier de Keerkring is. Koffie gezet met ons Italiaanse espresso apparaatje met apfelstrudel uit Windhoek. De Duitse achtergrond van het land heeft een paar goede sporen achtergelaten: goed bier en taart.
Rond de lunch aangekomen in Bagatelle Kalahari Game Ranch. We hadden eigenlijk geen idee waar we terecht zouden komen...blijkt een zeer plezierige verrassing. Het is een private game reserve, met een paar kampeerplekken. Er zijn 6 plekken, ruim 100 meter uit elkaar. Kunnen ze in Frankrijk nog wat van leren. Iedere plek heeft een eigen sanitair huisje en een BBQ. Eerst tijd om te lunchen, even relaxen en dan omkleden. We gaan paardrijden, met een gids de laatste paar uur voor zonsondergang door het gebied heen. Even wennen aan het rijden, het zijn western paarden. Is een hele andere manier van rijden. Even een korte instructie gekregen, de jongens op een stel hele makke paarden en dan gaan we. Ik had nog wel even een handige actie. Cik had een plastic zakje bij me. Idee was om dat om de camera heen te doen vanwege het stof. Mijn paard was het daar echter niet helemaal mee eens. Dat geritsel van het plastic zorgde er ij ieder geval wel voor dat hij direct HEEL wakker en alert was. Het wild wat we zien blijft bij een heleboel springbokken. Die zitten hier echt overal, maar de rit door de natuur is prachtig. Vlak voor zonsondergang stoppen we op een heuvel en hier stond een 'sundowner' voor ons klaar. Prachtig uitzicht met een glas gin-tonic in je hand. Inmiddels is het donker, rustig terug gereden naar de stal en daarna in de auto naar onze kampeerplek. In het donker onze tenten neergezet en de BBQ aangestoken. Dit was de eerste keer na de uitleg bij de verhuur. Ging prima, hoes van de tent afhalen, uitklappen en klaar. De jongens hebben uitstekend geholpen om de dit te doen. Tegen de tijd dat alles stond, was de BBQ ook klaar. Heerlijk gegeten en daarna nog een tijd bij het vuur gezeten.
06/07/2015
Onze eerste nacht in de daktenten. Prima geslapen en wakker worden met uitzicht op springbokken die rond de tent lopen. Terwijl de rest nog lag te slapen, ben ik een stuk gaan lopen. Niemand tegen komen, alleen een stuk of 100 springbokken. Schitterend gezicht, je kan ze tot een meter of 100 naderen en dan springen ze weg. Weet je gelijk waarom het springbokken heten.
's morgens is het nog wel koud, onder de 10 graden. Maar zodra de zon er is, gaat de temperatuur snel omhoog. Je moet je dan ook aankleden met verschillende lagen kleding die gedurende je de ochtend uit kan doen. Uiteindelijk wordt het zo'n 25 tot 30 graden in de middag. En zodra de zon weer weg is, gaat het weer snel afkoelen. Eigenlijk wel heel comfortabel, als je gaat slapen is het lekker koel en overdag wordt het weer lekker warm. En eindelijk geen vakantie waar we ons zorgen moeten maken over de regen...dat was de afgelopen jaren in Azië wel anders.
We hebben besloten om er vandaag een relax dagje van te maken. Beetje rondgelopen in het natuurgebied en zitten lezen bij de tent. Morgen gaan we weer verder naar het zuiden.
7/7/2015 Naar Fish River Canyon
Om 6 uur opgestaan, bij het eerste licht. Voordeel als je vroeg gaat slapen, je bent ook vroeg weer wakker. 's Avonds is er niets te doen. Je moet je zelf vermaken, aangezien je nergens heen kan. Dat betekend dan lekker eten, wat lezen en dan naar bed. Je zit echt in de middle of nowhere, Het is hier echt donker en nog nooit zoveel sterren gezien. Ondanks het vroege uur stond iedereen zonder morren op. Tenten 'ingeklapt' , spullen in de auto en rijden maar. Na ruim 40 kilometer komen we in Mariental. Niets bijzonders, maar hier hebben we verse broodjes voor het ontbijt gehaald. Vanaf" hier weer een stuk geasfalteerde weg.over de gravel wegen is het prima rijden, misschien wel beter dan over het asfalt. Die wegen zijn breder, je moet er wel aan denken je ramen even dicht te doen als er een tegenligger aankomt. Achter elke auto hangt een sliert van ruim 100 meter stof. Lijkt erger dan het is...aangezien je nauwelijks tegenliggers tegenkomt. Tot aan Mariental geen enkele.
Na 150km opeens een flinke slinger aan de auto en een hoop lawaai...onze eerste lekke band. De band is helemaal aan flarden. Met een een prachtige samenwerking tussen ons allen hebben we het wiel verwisseld. Even uitzoeken hoe het werkt, tot de ontdekking komen dat een reserve wiel met gevuld band een stuk groter is dan een platte band...hebben maar een kuil gegraven om het wiel er op te kunnen zetten. Aangezien de krik niet hoger kon (auto stond vrij schuin) en we toch een schep bij ons hebben. Werkte prima.
Doorgereden naar Keetmanshoop, eerst maar een nieuwe band kopen. Daarna voorraad inslaan doen voor de komende 2 dagen en dan door naar het Kokerbomen bos. Heel aparte bomen (familie van de Aloë Vera) in een soort maanlandschap van zwarte stenen. Door onze lunch gegeten en dan door richting Fish River. We hadden wel langer willen blijven, maar het is nog ruim 200 km rijden. Een prachtige rit door een steeds bergachtigere omgeving. Onderweg wederom wat beesten gezien (springbok, oryx, struisvogel, kudu). Rond 16:00 aangekomen in Hobas Camp, een eenvoudige camping. Zoals gebruikelijk heeft elke plek z'n eigen braai en hier ook gelukkig een lantaarn. Vanmiddag wel geprobeerd om een camping lamp te kopen, maar nog niet kunnen vinden. Dus voorlopig maar met de hoofdlampjes en de lantaarn van de camping.
De braai vanavond was echt zoals het hier hoort: met veeeeel vlees. We hadden 4 enorme T-bone steaks, heerlijk klaargemaakt op braai.
8/7/2015
Internet en telefoon hebben we hier niet. Zitten hier echt aan het einde van de wereld. Ik mis het niet, jongens denken er iets anders over. Na het onbijt een permit gehaald voor het natuurgebied en met de auto richting Fish River Canyon, ongeveer 10 km rijden. Komen al snel weer wat beesten tegen, deze keer zijn het struisvogels die we als eerste zien. Aangekomen bij Fish River, vallen we allemaal even stil. Wat een ongelofelijk mooi uitzicht. FRC is de op een na grootste canyon ter wereld, na de Grand Canyon in de US. FRC is ongeveer 160 km lang, in een redelijk vlak landschap is de canyon een diep uitgesleten geul in dit onherbergzame gebied. We staan op een adembenemend mooi punt, helemaal alleen! Met de auto een stuk langs de canyon gereden (lang leve de 4x4) en op een mooi punt de auto neergezet. Hier de brander en ons espresso stel gepakt en heerlijk koffie gemaakt, een genoten van de eenzaamheid en het prachtige uitzicht.
Het landschap is heel rotsachtig, grind en stenen. Maar wel redelijk vlak, met af en toe een struikje. Blijkbaar toch genoeg voor het wild, aangezien er genoeg beesten rondlopen.
Hierna weer terug naar de camping, heerlijk relax dagje. Zwembad is jammer genoeg niet in gebruik, staat leeg en zijn ze aan het schilderen. Op de camping wel opletten voor de apen. Je moet geen spullen, en zeker geen eten, laten slingeren. Ze blijven wel bij de mensen vandaan, maar als je weg bent, roven ze de los liggende spullen. Tegen zonsondergang weer naar de Canyon gereden. Eens kijken hoe dit er dan uit ziet.
09 Juli 2015 - 18:39
Sjoerd:
Mooie start! Genieten hoor, zo'n heel andere omgeving. Mooie natuur, veel beesies. Woij laten de steden Johannesburg en Pretoria achter ons en rijden nu via Panoramaroute richting het eerste private park en gaan we 's avonds en 's ochtends de eerste gamedrives doen. Fietsen door Soweto is fantastisch, wat een stad. Indrukwekkend om te zien hoe Mandela hier nog op handen gedragen wordt. Ongelofelijk om te zien hoe men hier leeft en overleeft. Rasta-man als gids, erg leuk voor de jongens. Klimaat is net als bij jullie, overdag lekker en avonds fris...
Veeel plezier! -
09 Juli 2015 - 19:53
Rix:
Wat een verhalen en wat een belevenissen. Zo zie je ook maar weer dat goed teamwork altijd makkelijk is, zeker als je met "een platte" tussen de wilde beesten staat. Straks thuis misschien ook regelmatig een relaxdag invoeren en net doen alsof je aan het einde van de wereld zit? We kijken uit naar het volgende verslag. Trouwens, lijkt een alert paard ook een beetje op een springbok.....??? -
09 Juli 2015 - 22:03
Loes Bijleveld:
Lieve globetrotters,
Wat geweldig om jullie reiservaringen te horen. Lijkt me zeer bijzonder om dit mee te maken. Slapen op het dak van de auto en dan rondom de dieren om je heen zien. Onze buren hebben een dergelijke reis gemaakt en ook die waren zeer onder de indruk. Wij trouwens ook van hun verhalen en belevenissen. Met name het zo dichtbij de natuur leven lijkt me heel bijzonder. Wij waren het weekend in Rockanje en hebben vanuit daar mede op jullie aanraden de 2e maasvlakte bezocht. Ook heel indrukwekkend. Daarna de volgende dag Schouwen en Duiveland, heerlijk gefietst. Wij wensen jullie heel veel plezier en genieten van de reisverslagen.
Lieve groeten Jan en Loes Bijleveld
10 Juli 2015 - 08:09
Simone:
Lieve Endendijkjes. Wat maken jullie weer een hoop mee. Heel leuk en spannend om te lezen. Het lijkt me een zeer bijzondere ervaring. En wat knap dat jullie zo goed en coöperatief een band kunnen verwisselen en een tent op kunnen zetten. Dat gaat bij ons altijd heel anders haha.
Wij gaan morgen weg en dan begint onze reis naar het iets minder primitieve VS/Canada. Erg veel zin in. Nu nog even een dagje werken en dan is het zover. Doen jullie de jongens de groetjes van ons? Beleef maar weer mooie avonturen en we lezen ze graag met jullie mee. Liefs van ons vier xxx -
10 Juli 2015 - 08:43
Wim:
Geweldig om jullie avonturen te lezen. Wat een verschil met de vorige reizen. Je bent in zo'n leeg land helemaal op jezelf aangewezen. Ook heerlijk om af en toe geen verbinding met de buitenwereld te hebben. Weet je weer hoe het een paar jaar geleden was.
Hier ben ik de rambler en de bomen aan het snoeien. Ook leuk.
Lieve groeten,
Irma en Wim -
10 Juli 2015 - 09:59
Jessica Krijgsman:
leukleukleuk! Ook de lekke band. Jullie hebben er nog 4 te gaan en dan staan we quitte.... -
10 Juli 2015 - 10:53
Reinier:
Oohhh, al die dieren/ de bandenwisseltruc met de schep/ de ochtendwandelingen & de sundowners... Ben weer helemaal terug als ik dit lees.
Budgettip voor een campinglamp: lege plastic halftransparante melk/vruchtensap-container -hoofdlampje ertegenaan binden: klaar!