Weer naar huis...
Door: ME
02 Augustus 2015 | Namibië, Windhoek
Het zit er jammer genoeg weer op. Na 4 weken rondtrekken door dit magnifieke land, moeten we weer naar huis. We vertrekken pas om 20:30, hebben nog wel de hele dag in Windhoek...maar niet al te veel gedaan. Vlucht ging prima op tijd en verliep heel voorspoedig
Hieronder Namibie samengevat:
Toyota hilux met daktenten
kaarsrechte wegen, honderden kilometers lang
de meest vreemde verkeersborden, die je na verloop van tijd gaat begrijpen (wildrooster, rivier over de weg, asfalt gaat naar gravel)
Waarschuwingsborden voor allerlei soorten dieren (en die staan er niet voor niets!)
Waarschuwingsborden voor een bocht in de weg (is inderdaad erg opmerkelijk, alle wegen zijn voornamelijk recht)
Wilde dieren kom je overal tegen.
Big Five gezien, wel 2 verschillende parken voor nodig aangezien de buffel niet voorkomt in Etosha
Enorme vergezichten
Oneindige vlaktes met af en toe een berg
Heel veel gravel wegen, in uitstekende staat. Wij kunnen hier 100km per uur rijden, maar de plaatselijke bevolking gaat vele malen harder
Verkeer is er nauwelijks, zeker in het zuiden (1 inwoner per km2)
Een passerende auto op een gravel weg zorgt voor een honderden meters lange stofwolk....maar is eigenlijk alleen maar handig. Op de doodstille wegen is dit de waarschuwing dat er een auto aankomt
Lekke banden zijn vanzelfsprekend. Vraag is niet OF je een lekke band hebt gehad, maar HOEVEEL je er gehad hebt. Bij ons is dit reuze meegevallen: slechts 2.
Een stevige schep in de auto is reuze handig als je een lekke band wil vervangen en de auto niet helemaal handig op de weg staat. Dan is het maar goed dat het gravel is en geen asfalt
Banden verwisselen midden in een wild park is ook mogelijk. Nieuwsgierige zebra's die ons van afstand in de gaten hielden
De op ėėn na grootste canyon ter wereld: Fish River Canyon. Ligt in een uithoek van het land, je komt er via een reis door een bijna onbewoond gebied met enorme wijdse uitzichten. Beloning is een werkelijk schitterend landschap...waar je bijna in je eentje van kan genieten.
Geen zorgen over het weer: elke dag mooi, rond de 25-30 graden overdag. Alleen de nachten zijn koud, onder de 10 graden. Voordeel is dat je 's nachts geen last hebt van de warmte
Geen muggen
Woestijn gebieden met spookstadjes (oude mijnwerk nederzettingen ivm diamanten vindplaats)
Kudde met wilde paarden in de woestijn
Uitstekende campsites, vaak met eigen water/sanitair op de plek.
Kamperen met daktenten is hier ideaal. Snel opzetten/afbreken en een prima bed
Alle plekken waar wij geweest zijn, hebben een zwembad. Maar dit zijn allen onverwarmde baden, dat wil hier nu dus zeggen: ijskoud. In de Namibische zomer (onze winter) zijn de baden ongetwijfeld heerlijk, maar nu niet bepaald.
Gigantisch hoge duinen van rood zand
Op zandduinen kan je uitstekend er af rennen/rollen, sleeën of skiën/boarden, alleen moet je zelf naar boven lopen. Of mazzel hebben dat iemand je met een quad naar boven wil rijden
Vegetariërs zullen het moeilijk hebben in dit land. Hoofdgerecht is vlees en dan vooral veel en groot. Liefst op de braai (bbq) klaargemaakt. Elke kampeerplek/lodge/parkeerplaats heeft een braai plaats. Een rooster, kooltjes of hout horen bij de standaard uitrusting in de auto.
Etosha: prachtige plaats om wilde dieren te zien. Voordeel is dat het gebied heel plat is met nauwelijks hoge begroeiing. Overal heb je daarom goed zicht op de dieren. Ondanks dat kunnen ze zicht erg goed verstoppen. Soms zie je ze niet, terwijl ze vlak naast de auto staan.
Hele dag bij een waterput in Etosha is een uitstekende manier om veel wild te zien, rondrijden is niet nodig....maar wel leuk
Pas op voor bavianen op de camping...die jatten alles wat los ligt
Overal in het land kan je met PIN of crecitcard betalen, maar nooit bij een benzinepomp. Benzine moet altijd cash betaald worden
De aanwezigheid van een benzinepomp wil nog niet zeggen dat je ook kan tanken. Brandstof kan op zijn of de pompen werken niet. De dubbele brandstof tank ( 2x70 liter) heb je niet voor niets
Zelfde geldt ook voor de ATM, op veel plaatsen staat er een (vaak bij een benzinepomp), maar is geen garantie dat er ook geld in zit.
Voordat je een wat grotere plaats in gaat, staat er altijd een politie post. Meestal alleen stoppen en dan gelijk weer door. Wel voor de stopstreep stil staan!
Op het grensgebied van noord/zuid Namibië, de Red Line, is er op meerdere plekken een stop om de autobanden en schoenen te ontsmetten ivm mond-en klauwzeer
Winkels buiten de steden zijn niet bepaald goed gevuld. Veel lege schappen en/of beperkt assortiment. Weinig groente en fruit, altijd vlees. In de steden is bijna alles in de supermarkt te krijgen wat je bij ons ook kan kopen.
Het leven speelt zich overdag af. Opstaan als het licht wordt (6:00) avond eten klaarmaken als het nog net licht is, vroeg slapen. Om 21:00 ligt iedereen bijna te slapen, de camping is dan uitgestorven. Wil je op zoek gaan naar wild, of een weergaloze zonsopgang zien, moet je wel opstaan voordat het licht wordt.
's Avonds een kampvuur maken om te koken en voor de warmte. Als de zon weg is, koelt het heel hard af. Meestal rond een graad of 10-12, maar aan de kust (Swakopmund) zelfs richting vriespunt.
Duitse kenmerken zijn nog goed terug te vinden, Luderitz en Swakopmund met de huizen, overal Duitse brötchen te krijgen, uitstekend bier en overheerlijk gebak in enorme stukken gesneden.
De landschappen zijn overweldigend, prachtige vergezichten. Elk gebied met zijn eigen kenmerken, soorten bergen, kleur zand, soorten begroeiing en wilde dieren.
Unieke planten in gebieden waar je eigenlijk geen plantengroei verwacht: de kokerbomen bij Keetmanshoop en de welwitschia bij Swakopmund
Afstanden zijn groot, maar je kan redelijk doorrijden. Zeker omdat er nauwelijks verkeer is en de wegen (meestal) goed zijn. In totaal hebben we ongeveer 6300 km gereden. We reden meestal tussen de 250 en 450 per dag, dat wil zeggen 4 tot 6 uur rijden, afhankelijk van de soor wegen. Aangezien we bij zonsopgang opstonden en dan al snel gingen rijden, waren we meestal rond lunchtijd op onze plaats van bestemming. Vroeg genoeg om daar vervolgens nog wat te ondernemen of om te relaxen.
Al met al een heerlijke, indrukwekkende, prachtige reis geweest. Al was het 4 weken, ze zijn omgevlogen.
P.S.
Ik heb met veel plezier deze weblog bijgehouden over onze onvergetelijke rondreis door Namibië.
Ik heb nog wel een vraag aan de lezers: indien jullie de log gelezen hebben en deze hopelijk ook leuk of nuttig vonden, wil je dan een kort berichtje achterlaten bij deze laatste log van deze reis.
Alvast bedankt.
02 Augustus 2015 - 17:48
Margreet Le Clercq:
Familie Endendijk ik heb met heel veel plezier jullie weblog gelezen. Wat een belevenissen hebben jullie ervaren en wat is het mooi daar. Maakt mij nieuwsgierig, wordt op het lijstje gezet om wie weet ook eens heen te gaan.
Jullie bedankt om mij en anderen mee te laten genieten van jullie schitterende reis.
Margreet -
02 Augustus 2015 - 17:49
Sjoerd:
Tsjeee, het zit erop! Welkom thuis! Mooie overview van de reis. We hebben erg genoten van de verslagen. Wie weet gaan wij ook een keer naar deze prachtbestemming! -
02 Augustus 2015 - 19:32
Rix:
Lieve familie,
Hartstikke bedankt voor jullie leuke blog. We hebben er weer van genoten en kijken uit naar jullie volgende grote verre reis. Als het kan, dan weer graag voor ons de site bijhouden. Zo reizen we gezellig met jullie mee. We zijn benieuwd naar de volgende bestemming. -
02 Augustus 2015 - 20:30
Erna Klein:
Heerlijk om te lezen. 4 weken zijn snel voorbij. Met Sophie alles goed. Verwelkomde me iedere dag miauwend. Erna -
02 Augustus 2015 - 23:56
Jessica Krijgsman:
Welkom thuis!
Ook ik heb met glimmende ogen je blog gelezen!
Zodra wij in Portugal (voor de 4e x in 1 jaar! Want zon, zee strand, gevarieerde accomodaties, lekker eten, spannende weggetjes in mooie bergen en aardige mensen) internet hadden nieuwsgierig gekeken of er weer een nieuw verslag op stond!
03 Augustus 2015 - 16:24
Cor En Wendelien:
Jammer dat jullie reis er weer opzit. Wij hebben genoten van jullie reisverslagen en de prachtige foto's. Goede reis terug en nu weer bedenken wat de volgende reis gaat worden? -
03 Augustus 2015 - 22:13
Caroline:
Welkom thuis! Het was heerlijk om jullie blog te lezen.
En te genieten van alle belevenissen. Graag van xe volgende reis weer zulke mooie verhalen. -
04 Augustus 2015 - 20:39
Marleeen:
Hallo,
Welkom terug thuis en dat alles goed verlopen is. Hebben vol spanning jullie verhalen gevolgd en veel informatie van kunnen gebruiken.
Wij vertrekken nl in november voor een tocht van 6 weken. Vertrek Kaapstad, verder Namibië door en Botswana tot de Victoria watervallen. Hebben wel een 4x4 wagen maar gaan overnachten in lodges.
Onze grootste zorg is eigenlijk de lekke banden maar we hopen maar dat we zoveel geluk zullen hebben zoals jullie en dat we ook kunnen zeggen na 6 weken"we hebben er MAAR 2 gehad."
Geniet nog na van jullie fantastische reis en mooie foto's. Marleen -
21 Juni 2017 - 19:58
Astrid:
wat een heerlijke voorbereiding het lezen van dit blog voor onze eigen reis over 2 weken.
Krijg nog meer zin om zoveel moois te zien en te beleven. dank voor je blog. -
22 Juni 2017 - 08:01
Arno:
Hartelijk dank voor de blog.
Wij gaan over drie weken een soortgelijke reis maken en jullie blog is erg handig voor tips en trucs.
Verder is de blog erg goed voor de voorpret!
Wij gaan voor het eerst naar Afrika dus spannend maar de blog helpt. -
22 April 2018 - 12:39
Sonja:
Bedankt voor je uitgebreide blog.
Wij vertrekken deze zomer voor 3 weken naar Namibië en zullen dus een gelijkaardige tour doen (enkel Caprivi doen we niet).
Zo fijn om zoveel gedetailleerde info te kunnen lezen. Dat komt heel goed van pas. We zijn weer veel wijzer geworden en kijken er nu nog meer naar uit om dit prachtige land te kunnen ontdekken. En we zijn ook weer wat gerustgesteld dat het ons allemaal wel zal lukken. Het blijft spannend, zo voor de eerste keer met je gezin in Afrika gaan rondreizen :-)