Fietsen in Mandalay - Reisverslag uit Setyeit, Myanmar van endendijk - WaarBenJij.nu Fietsen in Mandalay - Reisverslag uit Setyeit, Myanmar van endendijk - WaarBenJij.nu

Fietsen in Mandalay

Blijf op de hoogte en volg

28 Juli 2014 | Myanmar, Setyeit

28 juli
Om 8:00 stond de gids op ons te wachten met 4 mountain bikes. We gaan vandaag fietsen in Mandalay...met fietshelm...tot groot plezier van vooral Thijs :(
Dwars door de stad, slalommend door het verkeer. Ook hier komen dan de brommers en fietsers naast je rijden om je gedag te zeggen of om even een praatje te maken. Het onderwerp voetbal is favoriet, zodra ze horen dat je uit Nederland komt. Voetbal is hier erg populair en de wk is zeer actief bekeken, ondanks de beroerde tijden van de wedstrijden (hier midden in de nacht). Langs allerlei markten gefietst en uiteindelijk gestopt bij een goud workshop. Hier worden de gouden plakjes gemaakt die overal op de boeddha beelden worden geplakt. Op een klein stukje goud wordt 6 uur lang met een enorme grote, zware houten hamer op geslagen. Hierdoor ontstaat er een ultradun plakje bladgoud. Van een stukje goud van een halve pinknagel wordt een lap bladgoud 'geslagen' van 7 vierkante meter! En dit is allemaal handwerk...over de arbeidsomstandigheden hebben we het maar niet.
Hierna nog naar een workshop geweest voor houtbewerking (prachtig houtsnijwerk) en naar een weverij (allemaal weefgetouwen). Onderweg ook een tussenstop bij de Mahamyat Muni pagode. Belangrijkste waarom je hierheen gaat is de Mahamuni Boeddha. Een van de heiligste beelden in Myanmar. Ik moest een Longkhi aan om deze te bezoeken, Petra mag m alleen van afstand zien (verboden voor vrouwen). Oorspronkelijk was het een een heel slank beeld, maar inmiddels zit er meer dan 100 jaar bladgoud opgeplakt door alle gelovigen. Dit is nu uitgegroeid tot een laag van zo'n 6 inch dik, alleen het hoofd is nog onaangetast de rest zit vol met een dikke laag goud. Hierna weer verder fietsen, we zijn inmiddels buiten Mandalay en komen uiteindelijk uit bij de U Bein brug, de langste teakhouten voetgangersbrug ter wereld. Deze is ongeveer 160 jaar oud en 1200 meter lang. Even wat drinken, de brug heen en weer lopen en weer op de fiets.
Rond 13:30 weet terug in het hotel. Een heerlijke ochtend, blijft lekker om op de fiets door de stad en omgeving te gaan. Je ziet heel veel en kan makkelijk afstappen als je wat leuks ziet. De rest van de middag hebben we heerlijk bij het zwembad gezeten, lekker lezen en zwemmen. 's Avonds op tijd gaan eten, we moeten rekening houden met de avondklok. Wel apart dat je opeens moet gaan opletten dat je op tijd terug bent in je hotel.

• 29 Juli 2014 - 00:24

Sjoerd:

Martijn met longkhi en al in Mandalay...Als je in deze outfit ook nog eens gaat fietsen begrijp ik die helmen ook wel weer :-)
    Arme Thijs: je zal als puber maar 'verplicht met een helmpje op moeten gaan fietsen. Neem aan dat foto's hiervan niet vrijgegeven zullen worden haha?

• 29 Juli 2014 - 01:12

Anja:

Ben ook wel benieuwd naar de fiets foto s nu ... Maar zullen er Thijs niet mee pesten. Klinkt weer als interessante dag! Tijd gaat ineens snel nu hè ? We zitten ineens al op de helft.