Met de e-bike op tempel safari
Door: ME
25 Juli 2014 | Myanmar, Pagan
Hetgeen waarvoor je naar Bagan komt, is de enorme verzameling tempels, pagodes en stupa's. Op dit moment nog bijna 4000! Van heel klein, tot enorme bouwwerken en alles wat er tussen in zit. We gaan op pad met een E-bike, nee geen elektrische fiets, maar een soort puch. Maar dan wel elektrisch aangedreven. Toeristen mogen hier niet op gewone brommers rijden en aangezien de bezienswaardigheden over een behoorlijk groot gebied verspreid liggen, zijn er een paar opties voor vervoer: taxi, koets, fiets of de E-bike. Op de laatste is dus de keus gevallen. En dat is een uitstekende keus gebleken, leuk om te doen en heel flexibel waar je heen wil gaan. We hebben vandaag ook een gids bij ons. Met hem gaan we de belangrijkste tempels langs. Als eerste naar een tempel waar we bovenop kunnen. Wat een uitzicht! Rondom, tot de horizon zie je een landschap waar overal tempels en stupa's boven de bomen uitkomen. Van heel klein tot en met enorme bijwerken. Alles gebouwd tussen de 11e en 13e eeuw. Met de e-bike toer je heerlijk tussen de tempels door en bij degene die de moeite waard zijn, stap je af en ga je naar binnen. Natuurlijk weer overal op blote voeten naar binnen. Bij een van de grootste tempels een tijd rondgelopen en onze souvenir voorraad weer aangevuld. Hier zaten ook een stel 'longnecks' , een stam uit het noorden van myanmar. ( ik weet de juiste naam van de stam niet)
Blijft een vreemd gezicht, die hele lange nekken van de vrouwen vol met gouden ringen. Maar wel erg fotogeniek!
Rond 12:30 terug naar het hotel. Tijd om te relaxen bij het zwembad. Lunch bij een bakkertje gehaald en bij het zwembad opgegeten.
Om 16:30 worden we weer opgehaald. Gaan nu weer verder met onze E-bike richting oud Bagan, weer dwars door een gebied met overal tempels en pagodes. Onderweg gestopt bij een klein dorpje...duidelijk ingericht voor toeristen, maar ondanks dat wel leuk om te zien. Enige minpuntje was dat Stijn onderuit gegaan is in het mulle zand (merendeel van de wegen zijn zandpaden), gelukkig rij je erg langzaam en viel hij niet zo hard. Alleen wat schrammen op z'n been. Door nu naar nieuw Bagan, dit dorp bestaat sinds 1990. Het dorp lag eerst midden tussen de tempels, maar is op last van de regering verplaatst naar deze nieuwe locatie....
Om 18:30 waren we bij de laatste tempel van de dag, een hele grote waar je ook bovenop mocht klimmen. Schitterende plaats om de zonsondergang te bewonderen.
Op de terugweg gestopt bij een restaurantje die wie gisteren avond hadden ontdekt. Zowel de gebruikelijke rijstgerechten, maar ook pasta en hamburgers. Tot vreugde van de jongens!
Laatste stuk naar het hotel hebben we ook het nadeel van de e-bike ontdekt....mijn accu was leeg. Gelukkig deden de andere het nog wel en kon ik op sleeptouw genomen worden.
Op mijn facebook pagina heb ik nog wat foto's gezet. Op de waarbenjij site werkt dit niet met het ultratrage internet hier, via fb lukt het wel.
25 Juli 2014 - 09:47
Caroline:
Goeiemorgen,
Het is vandaag gelukkig even over met de hitte in Nederland, heerlijk koel weertje!
Leuk idee om met de e-bike op stap te gaan! -
25 Juli 2014 - 12:36
Sjoerd:
Hi,
Mooie impressie weer. Idee om in zo'n groot tempelgeied rond te toeren herkennen we een beetje van Angor Wat. Het zal veel mooie foto's opgeleverd hebben. Ook met de longnecks, heel bijzonder! Stijn geen pijnlijke dutsen van valpartij over gehouden?